Raž

Popis

Raž patrí do rodu rastlín z čeľade lipnicovitých. Je to veľmi dôležitá obilnina, ktorú jedávajú ľudia hlavne v strednej Európe.  Musíme poznamenať, že ak porovnáme pšeničnú a ražnú múku ražná múka je o dosť tmavšia ako pšeničná. Z ražnej múky sa pečie chutný a vláčna ražný chlieb. Z raže vieme upiecť akékoľvek pečivo, ale predovšetkým z raže sa pečie chlieb. Fajný, mäkučký a vláčny. Raž je veľmi bohatá na vitamíny a obsahuje veľmi dôležité minerálne látky. Veľmi dobre pôsobí na život človeka.  Raž môžeme okrem pečenia chlebu, použiť aj na pečenie sladkých pokrmov ako perníkov, alebo môžeme túto obilninu použiť aj do varenia podobne ako pšenicu.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Raž a jej pôvod

Raž je veľmi zdravá obilnina, ktorej pôvod siaha až do doby železnej. Je veľmi známa tým že má oveľa menšie nároky na pestovanie  (teplo a živiny) ako pšenica. Raž je obilninou, ktorá bola pestovaná v tých najnáročnejších podmienkach, väčšinou ju pestovali na územiach, ktoré boli veľmi suché a chladné, pestovali ju tam kde sa iné obilniny neurodili. V minulosti bola raž konzumovaná, hlavne obyvateľstvom, ktoré žilo v takomto prostredí. Používali ju hlavne ako formu výživovej kaše. Konzumovali ju Germáni, Kelti a Slovania.  Pestovanie pšenice nájdeme aj na Slovensku, ale vo vyššie položených oblastiach.

Charakteristika:

Raž je významnou obilninou pre ľudí, pre ich život a pre ich zdravotný  stav. Môžeme poznamenať, že veľmi blahodárne pôsobí na život človeka, nakoľko pôsobí na množstvo chorôb. Raž bola konzumovaná už veľmi dávno a sadená vo veľmi zlých podmienkach ale aj tak sa jej urodilo veľmi veľa. Urodilo sa jej toľko aby obžila celá kolónia ľudí. Jej pestovanie je veľmi dôležité, pretože je veľmi chutná a zdravá. Je o nej veľmi známe že patrí medzi ozimné obilniny, nakoľko nie je veľmi náročná na odpočinutú pôdu a ani na hnojenú pôdu.

Pestovanie

raž pestovanie

Raž môžeme pestovať vo veľmi ťažkých podmienkach, pretože raž nie je vôbec na pestovanie náročná, nakoľko ju môžeme pestovať v chladnom, prostredí. Pri osevnom postupe využívame jej bezhraničnú odolnosť voči chorobám. Škodci ju síce napádajú ale je voči nim veľmi odolná, má vysoko vyvinutú schopnosť potláčať rast buriny. Čo je zaujímavé na raži je že sama ozdravuje pôdu a tým je možnosť sejby aj viac rokov po sebe.

Význam pre zdravie

Najväčším pozitívom raže je, že veľmi blahodárne pôsobí na trávenie nakoľko obsahuje veľké množstvo vlákniny. Je známa tým, že udržiava hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Nakoľko podporuje aj trávenie ako sme už spomínali tak pomocou vlákniny nám aj čistí  črevá. Nakoľko má takto podporný učínok na celý tráviaci trakt tak pomocou toho podporuje aj imunitný systém a pôsobí ako prevencia proti tvorbe rakoviny. Raž je veľmi dobrá na nervy a veľmi blahodárne pôsobí na pečeň nakoľko ju ochraňuje, aby sme nezabudli tak jej veľkou prednosťou je aj to že dodáva telu potrebnú energiu a pomáha lepšie prijímať minerálne látky. Keďže pôsobí dobre aj na tráviaci trakt tak tým nám zabezpečuje posilnenie látkovej premeny.

Nutričné hodnoty sú vypočítané na 100 g

Voda 10,60 g

Energia 338 kcal

Proteín G 10:34

Celková hladinu lipidov ( tukov ) , 1,63 g

Sacharidov, 75,86 g

Vlákno, celkom 15,01 g

Cukry , celkom 0,98 g

Mastné kyseliny , nasýtené celkom 0,197 g

Mastných kyselín , mono celkom 0,208 g

Mastné kyseliny , polynenasýtené celkom 0,767 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Rada starej matere:

Ak máte problémy so zápalami kože, tak raž Vám veľmi jednoducho pomôže na preliečenie. Veľmi dôležité je aby sme si urobili obklad z kaše ražnej múku a vody, tento obklad je potrebné si prikladať na miesto zápalu. Je potrebné to robiť až kým zápal nezmizne.

Prajem skoré uzdravenie.

Recepty z raže:

Recept č. 1: Keltýš

Jedli ste už niekedy Keltýš a viete vôbec čo to je? Ak nie tak nevadí, je to úplne v poriadku, a ponúkame Vám odpoveď na to ako sa keltýš robí a čo to vlastne je.

Veľmi dôležité je raž namočiť na 12 hodín do vody. Po 12 hodinách ak máme raž dostatočne napučanú, zlejeme vodu. Raž necháme pomaličky vyklíčiť vo vlhku. Raž musíme pogniaviť valčekom na cesto, následne zalejeme klíčky vodou. Vodu znovu scedíme. Zvyšok Ražu dáme zjesť kuriatkam.

Do vody, ktorú sme scedili dávame múku až kým nedostaneme jemné cesto. Cesto má byť hustotou približne ako pri palacinkách. Ak máme takéto cesto nalejeme ho do nádoby a zapečieme. Dávajte pozor, pretože pri pečení sa cesto dvíha a buble, nakoľko pečieme až pri 200  °C

Recept č. 2: Ražný chlieb s cibuľou:

Potrebujeme:

50 dag ražnej múky

4 dag kvasníc

2,5 dcl vlažného mlieka

5 dag margarínu (hera, smetol, prípadne rastlinné maslo ako rama, perla alebo klasické maslo)

25 dag cibule

1 lyžičku kari korenia

1 lyžičku soli

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

 Postup:

Na začiatok je najdôležitejšie múku rozmiešať so soľou a korením. Následne si musíme cibuľku nakrájať na malé kocočky, ktoré podusíme alebo popražíme do sklovita. Medzi tým kým sa nám cibuľka popraží, si zahrejeme mlieko a dáme do neho droždie, nech sa nám spraví tá správna konzistencia. Droždie napučí a vyjde na vrch mlieka. Mlieko musí byť zohriate len primerane. Musí byť vlažné. Nesmie mať vyššiu teplotu. Ak máme kvasnice urobené vlejeme ich do múky. Cesto pomaly miešame a snažíme sa z neho spraviť hladké, vláčne cesto. Ak toto cesto máme správne vymiešané pridáme do neho cibuľku, ktorá je už vychladená. Znovu premiešame a toto cesto nechávame následne prikryté až kým nevykysne. Ak je droždie čerstvé malo by vykysnúť cesto aj na dvojnásobok svojho objemu. Takto vykysnuté cesto opäť premiešame a tu už máme na výber: Či urobíme jeden veľký bochník chlebu alebo urobíme viac menších bochníkov alebo žemličiek. V prvom rade si vymastíme plech na ktorý budeme ukladať chlieb alebo žemličky. Ak sa rozhodneme pre bochník vrch cesta narežeme na kríž,  narezať vrch bochníka môžeme aj v prípade žemličiek alebo väčšieho počtu menších bochníkov chleba. Ak máme bochník narezaný necháme ho stáť približne 10 až 15 minút, bochník nám za túto dobu ešte podkysne. Ak máme bochník už správne vykysnutý tak ho vložíme do predom vyhriatej rúry na 220 °C. Následne tento bochník pečieme pri takejto teplote približne 35 minút. Do rúry vkladáme okrem chlebu aj nádobu, v ktorej je voda, aby sa tam mohla odparovať. Dáva sa tam táto voda preto aby náš chlieb z vrchu nevyschol.

Chlieb podávame so šunkou, maslom, salámou alebo zeleninovým šalátom či treskou. Avšak môžeme tento chutný chlebík jesť aj bez iných prídavkov.

Prajem dobrú chuť.

Raž
4.7 (93.85%) 13 votes

Vyjadri svoj názor