Acerola

Acerola – skoro ako čerešňa

Popis

Jemne sladko-kyslé ovocie Acerola karibského pôvodu je podobné našej čerešni. Po tomto pomerne málo známom ovocí je však v iných krajinách vysoký dopyt pretože obsahujú vysokú koncentráciu vitamínu C a fenolových antioxidantov. Okrem názvu acerola sa môžete stretnúť aj s inými názvami pre, ako Barbadoská čerešňa, Amazonská čerešňa, Západo-Indická čerešňa a ďalšie. Acerola rastie na vždy zelenom hustom kre s výškou do 5 metrov. Na jeho konároch rastú krásne ružovo levanduľové kvety, ktoré kvitnú počas celého roka. Plody sú vo veľkosti bobulí hrozna rastúce jednotlivo alebo v skupinách. Sú žiarivo červenej farby a majú guľatý alebo sploštený tvar. Vo vnútri sa nachádza dužina a čím je ovocie zrelšie, tým je jeho chuť sladšia.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Pôvod

Predpokladá sa, že pochádza z Yucatánu odkiaľ bola postupne distribuovaná do Južného Texasu, cez Mexiko, zo strednej časti Ameriky do severnej časti južnej Ameriky a do celého Karibiku. V súčastnosti ju nájdeme aj sub-tropických oblastiach po celom svete ako juhovýchodná Ázia a India. Prirodzene rastú vo voľnej prírode v niekoľkých častiach Severnej Ameriky a v Amazonských pralesoch. V súčastnosti sa pestuje najmä ako ozdobný ker na záhradách a v niektorých sadoch na Havaji a Floride. Napriek tomu čerstvé ovocie sa veľmi nevyskytuje v regáloch potravín, nájdeme skôr ich extrakty vo forme prášku, džúsu, koncentrátov a podobne. Na miestach ako v Brazílskych pralesoch ich môžete ľahko nájsť voľne v prírode alebo na miestnych trhoch. Pri výbere zvoľte jasno červené, pevné, zrelé bobule. Vyhnite sa tým, ktoré sú vyblednuté, mäkké a poškodené na povrchu.

Ako pestovať

acerola pestovanie

V Európe sa s Acerolou stretávame niekedy okolo 18 storočia. Pestovanie tohto stromu, alebo kríku je celkom nenáročné, keďže toleruje pokles teploty aj na 0 stupňov. Acerolu si vypestujeme zo semien, ktoré predtým namočíme na 24 až 48 hodín do vody. Následne semeno zasadíme do pripraveného substrátu. Ideálne je Acerolu vysadiť v období keď sa teplota pohybuje okolo 22-26 stupňov. 4 až 6 týždňov je obdobie potrebné na klíčenie. Rastlinu si kľudne môžeme pestovať aj v nádobe, z ktorej ju každoročne presádzame do väčšej podľa veľkosti a potrieb kríka. Používame skôr suchší substrát, pretože premokrené substráty spôsobujú, že jej korienky začnú hniť. Rastlinu je potrebné pravidelne hnojiť a zalievať a najmä počas zimného obdobia umiestniť na svetlé miesto.

Účinky na zdravie

Ukázalo sa, že bobule majú významne vysoké hodnoty antioxidantov v porovnaní s inými amazonskými druhmi ovocia ako napríklad acai. Vďaka významnému množstvu vitamínu C pomáha telu chrániť sa pred infekčnými ochoreniami a odstraňovať škodlivé zápalové voľné radikály z krvi.

Kombinácia vitamínu C a fyto chemických zlúčenín nachádzajúcich sa v Barbadoskej čerešni napomáha odstraňovať škodlivé voľné radikály z tela, a tým pomáha posilniť našu imunitu, chráni telo pred rakovinou, starnutím, degeneratívnymi druhmi ochorenia, infekciami a zápalmi.

Kyselina chlorogénový obsiahnutá v ovocí kontroluje hladinu glukózy v krvi a tiež pomáha udržať nízku hladinu cukru v krvi, preto je výborná pre ľudí s diabetom druhého typu.

Ďaľšie benefity na zdravie:

  • zlepšujú zdravie srdca
  • zvyšujú krvný obeh
  • zmierňujú alergické reakcie
  • stimulujú imunitný systém
  • zlepšujú celkový stav zraku
  • chránia pokožku
  • zlepšujú náladu
  • vďaka obsahu karotenoidov a bioflavonoidov pôsobí proti rakovine, najmä sú účinné pri spomaľovaní šírenia rakoviny pľú

Nutričné hodnoty

Acerola patrí k ovociu s veľmi nízkym obsahom kalórií. Na 100 gramov je to len 32 kalórií, 8 gramov sacharidov, 1.1 gramu vlákniny a 0.4 gramu bielkovín. Obsahujú zdraviu prospešné zložky najmä vitamíny a pigmentové antioxidanty, ktoré prispievajú k zdravému fungovaniu a regenerácii organizmu. Ovocie má najvyšší obsah vitamínu C spomedzi všetkých druhov ovocia. 100 gramov čerstvých acerol obsahuje až neuveriteľných 1678 mg vitamínu C, čo je 1864% dennej odporúčanej dávky. Preto ak chceme naplniť dennú dávku vitamínu C, stačí nám zjesť približne 2-3 bobule. Bobule obsahujú aj malé množstvo vitamínov B ako je niacín, foláty, kyselinu pantoténovú, B-6, riboflavín a kyselinu listovú. Komplex týchto vitamínov je prospešný pri metabolizovaní sacharidov, bielkovín a tukov v ľudskom tele. Za zmienku stojí aj obsah minerálnych látok a elektrolytov ako draslík, mangán, meď, železo a zinok.

Obsahov vitamínov a minerálnych látok

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Recepty

Čerstvé plody aceroly sú najlepšie keďže ich extrémne kyslastá chuť a veľké semená pôsobia obmedzujúco pre ich ďalšie spracovanie. Acerola sa v krajinách jej pôvodu používa ako súčasť ovocných šalátov, ovocných pohárov alebo na prípravu omáčok, štiav, želé a sirupu. Keď sa chcete preniesť aspoň na chvíľu do kútov Brazílie, skúste si pripraviť túto ich pochúťku v podobe omáčky z acerol.

Ingrediencie

  • 1 kg čerstvých acerol
  • 2 litre čistej vody
  • 1/2 hrnčeka čerstvého nasekaného petržlenu
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

Do veľkého hrnca si vložte aceroly a zalejte ich vodou. Priveďte ich do varu a varte ešte asi 5 minút. Aceroly vysušte a nechajte vychladnúť. Následne vložte do mixéra a mixujte spolu so soľou a korením, ktoré si pridáte podľa chuti. Nakoniec vmiešajte nadrobno nasekaný petržlen. Opäť priveďte do varu na miernom ohni, a za stáleho miešania varte ešte 10 minút alebo kým omáčka nie je dostatočne hustá. Omáčku môžete použiť k akémukoľvek mäsu, ideálna je kombinácia s niečím pikantným.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Na letné mesiace je výborný nanuk pripravený s acerol a v kombinácii s limetkou a chia semiačkami je výbornou osviežujúcou sladkosťou bez toho, aby ste hrešili. Všetko čo budete potrebovať je:

  • 6 hrnčekov acerol
  • 1 hrnček vody
  • 3 limetky
  • 2 PL chia semiačok
  • 10 gramov stévie

Príprava

  • aceroly umyte a rozmixujte spolu s vodou
  • preceďte, aby ste získali hladkú textúru a pridajte postupne šťavu z limetiek , chia semiačka a stéviu
  • nalejte do foriem na nanuky a vložte do mraziaceho boxu

Acerola sa výborne hodí aj na prípravu raňajkového smoothie a môžete ju skombinovať z rôznymi druhmi ovocia. Veľmi chutná je ich kombinácia napríklad s čerešňami, lesným ovocím, mangom, broskyňami, ananásom alebo tropické kombo acerola, banán, mango. Recepty na smoothie sú veľmi jednoduché a pripravíte si ich v kombinácii na ktorú máte práve v danej chvíli chuť. Stačí len rozmixovať ovocie s pohárom vody a môžete si na smoothie pochutnávať kdekoľvek, aj keď práve nemáte čas na raňajky v pohodlí domova.

V prípade ak sa necítite dobre a máte pocit, že na vás lezie chrípka alebo prechladnutie môžete si pripraviť kombináciu plnú vitamínov. Budete potrebovať aceroly, zázvor, med, mätu a samozrejme vodu. Jednoducho už len vložíte všetky ingrediencie do mixéra, prelejete do pohára a podávate..

 

Acerola
4.5 (90%) 4 votes

Vyjadri svoj názor