Reďkovka

Reďkovka – štipľavá guľôčka plná vitamínu C

Popis

Reďkovky (Raphanus sativus) je jedlá koreňová zelenina z čeľade Brassicaceae, ktorá bola domestikované v Európe v pred-rímskych časoch. Reďkovky pestujú a konzumujú ľudia po celom svete. Jedia sa najmä surové ako chrumkavá zelenina, veľmi často sa pridávajú do šalátov. Majú mnoho odrôd, ktoré sa líšia vo veľkosti, v  chuti, v farbe a v dĺžke času , počas ktorej zrejú. Reďkovky vďačia za svoju ostrú chuť rôznym chemických zlúčeninám, vrátane glukozinolátov, myrosinase a isothiokyanátem. Niekedy sú pestované ako spoločník pre iné rastliny a trpia niektorými chorobami a sú napadané škodcami. Rýchlo klíčia a rýchlo rastú, menšie odrody sú pripravené na spotrebu v rámci jedného mesiaca, zatiaľ čo väčšie odrody reďkovky vydržia aj niekoľko mesiacov. Niektoré reďkovky sú pestované pre ich semená .; reďkovy môžu byť  napríklad pestované na výrobu oleja. Iné sa používajú pre klíčenie. Ich príbuzenstvo tvorí brokolica, karfiol a chren.

Pôvod

Odrody reďkovky sú teraz široko distribuované po celom svete, ale takmer žiadne archeologické záznamy nie sú k dispozícii na pomoc pri určení ich skorej histórii a domestikácii. Avšak, vedci sa pokúsili lokalizovať ich pôvod a domnievajú sa, že pochádzajú z juhovýchodnej Ázii, pretože to je jediný región kde boli objavené naozaj divoké formy. India, centrálna Číny a stredná Ázia by mohli byť sekundárnymi centrami, kde bol vyvinuté ďalšie formy reďkovky.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Grécki a rímski poľnohospodári z prvého storočia nášho letopočtu poskytli podrobnosti o malých, veľkých, okrúhlych, dlhých a  mierne ostrých odrodách.

Význam pre zdravie

Obsah vitamínu C

Vďaka kúskom reďkoviek môžete prijať dennú dávku vitamínu C. Reďkovky majú vysoký obsah vitamínu C. 1/2-hrnčeka porcie ponúka 8,6 mg alebo 14 percent odporúčaného denného príjmu. Vitamín C  je pre ľudské telo dôležitý. Má význam pre tkanivá, krvné cievy a udržanie zdravých kostí a zubov. Vitamín C je tiež antioxidant. Pomáha v boji proti poškodeniu buniek, ktoré môže viesť k rakovine a k ďalším chorobám. Vitamín C je rozpustný vo vode, čo znamená, že nie je uložený v tele a musíte ho užívať denne.

Obsah vlákniny

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

Jedna polovica šálky reďkoviek obsahuje 1 g vlákniny. Ak si k plátku reďkovky dáte zelený šalát, dostanete do tela ďalšiu vlákninu. Správa z Harvard School of Public Health uvádza, že pridanie vlákniny do jedálnička znižuje riziko vzniku cukrovky, srdcových chorôb, divertikulitídy a rakoviny hrubého čreva.

Ochrana proti rakovine

Reďkovky obsahujú skupinu látok nazývaných isothiocyanates, ktoré sa ukázali účinné proti niektorým druhom rakoviny. Výskumníci v Indii testovali rôzne časti reďkovky  a ich vplyv na rakovinové bunky v ľudskom tele. Výsledky ich štúdie, ktoré boli uverejnené v septembri v roku 2010, ukazujú, že zlúčeniny v reďkovke a v jej koreni majú vplyv na genetickú dráhu v nádorových bunkách, čo spôsobuje odumretie nádorových buniek.

Reďkovky obsahujú glukozinoláty – prospešné zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré môžeme nájsť iba v zelenine, ktorá sa radí do rodiny kapustovitej. Tieto zlúčeniny vás môžu ochrániť pred rakovinou. Majú schopnosť chrániť bunky pred genetickými mutáciami, ktoré spôsobujú rakovinu, a tiež môžu pomôcť eliminovať potenciálne-rakovinové bunky vo vašom tele skôr, ako sa začne nádor tvoriť.

Vhodné pri diéte

Okrem toho, že má pozitívny prínos na zdravie, je tiež vhodná pri chudnutí. V prípade reďkovky, je známe, že 1/2-hrnčeka reďkoviek obsahuje len 9 kalórií a 2 g sacharidov. Reďkovky majú tiež vysoký obsah vitamínov a minerálov. Spolu s vitamínom C reďkovky ponúkajú folát, vitamíny B a vitamín K, ako aj dôležité minerály, ktoré obsahujú draslík, mangán, horčík, vápnik, železo, fosfor, sodík, meď a zinok. Reďkovky môžete konzumovať surové i varené. Je to len na vás.

Žltačka

Reďkovky sú veľmi dobré pre pečeň a žalúdok a pôsobia ako silný detoxifier. To znamená, že čistí krv a odstraňuje toxíny a odpady. Táto schopnosť je veľmi užitočná pri liečbe žltačky, pretože odstraňuje bilirubín. Tiež znižuje rozpad červených krviniek, čo sa stáva ľuďom, ktorí trpia žltačkou tým, že sa zvyšuje prísun čerstvého kyslíka do krvi. Čierne reďkovky sú výhodnejšie pri liečbe žltačky, a listy z reďkovky sú tiež veľmi užitočné pri liečení.

Nutričné hodnoty

Nutričné hodnoty 100 g (3,5 oz)

Energia 66 kJ (16 kcal)

sacharidy

3,4 g

Cukry 1,86 g

Vláknina 1,6 g

tuk0,1 g

Proteín 0,68 g

Vitamíny

Minerály

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

reďkovka pestovanie

Reďkovky sú rýchlo rastúce rastliny, ktor znášajú aj chladné počasie.  Semenám prospievajú vlhké podmienky. Teplota pôdy by sa mala pohybovať v rozmedzí od 18 a 29 °C. Za priemerných podmienok plodina zreje 3-4 týždne, ale v chladnejšom počasí môže zrenie trvať dlhšie, 6-7 týždne.

Reďkovky rastú najlepšie na plnom slnku v ľahkých, piesočnatých pôdach. Cez horúce letá sú odrody viac štipľavejšie. Vhodné pH pôdy je  6,5 až 7,0, ale pre plodiny kvitnúce v neskoršej sezóne je vhodnejšia ílovitohlinitá pôda. V teplejších klimatických podmienkach sú reďkovky zvyčajne vysadené na jeseň. Hĺbka, v ktorej sú semená zasadené, ovplyvňuje veľkosť koreňa. 1 cm je odporúčaný pre malé reďkovky, 4 cm pre veľké reďkovky. V priebehu vegetačného obdobia sa musia plodiny riediť a musí sa odstraňovať burina.

Reďkovky môžu byť užitočné ako spoločník pre iné rastliny pravdepodobne preto, že ich štipľavý zápach odrádza od takých škodcov ako sú vošky, uhorka chrobákov, mravce a hmyz. Je vhodné pestovať reďkovky blízko uhoriek. Reďkovky tiež dobré rastú s hlávkovým šalátom a hrachom.

Semená reďkoviek môžu byť použité pre extrakciu  oleja zo semien. Divoké semená reďkoviek obsahujú až 48% oleja, a zároveň nie sú vhodné pre ľudskú spotrebu. Tento olej je potenciálnym zdrojom biopalivá. Reďkovka dobre rastie v chladných klimatických podmienkach a na rozdiel od jej priemyselného využitia môže byť použitá ako plodina, ktorá sa pestuje na zvýšenie úrodnosti pôdy. Dodáva živiny, potláča vznik buriny, prispieva k zmierneniu zhutnenia pôdy a zabraňuje  erózii pôdy v zime.

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)

Využitie v kuchyni

Ako už bolo spomenuté, reďkovky môžete jesť surové alebo varené. Pridajte tenké plátky reďkovky do šalátov, do pyré s avokádom a uhorkou alebo ich jedzte surové. Ak si chcete z nich pripraviť teplé jedlo, nakrájajte ich na polovicu a jemne ich opečte na extra panenskom olivovom oleji, pečte ich, kým nebudú mäkké, potom do nich pridajte korenie a soľ. Ak chcete variť reďkovky bez tuku, pripravujte ich na pare.

3.5/5 - (2 votes)

Reply