Prepeličie mäso

Prepeličie mäso – tvári sa ako minihydina

Popis

Pravdepodobne sa vám už niekedy v živote stalo, že ste započuli pri slepačích vajíčkach frázu: ,,Tie vajíčka sú ako prepeličie.” Znamená to, že vajíčka sú malinké. Prepelica totižto okrem mäsa má využitie aj s vajciami, ktoré znáša. Tie sú však väčšinou veľmi malých rozmerov.

Detoxikačné produkty
Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu 

Na prepelici je však jedna vec veľmi zaujímavá. A to konkrétne to, že ide o vtáka, ktorý veľmi dobre odoláva infekciám. Totižto, jej telesná teplota sa pohybuje až do 42 °C. To znamená, že baktérie a vírusy sa do nej nedostanú, lebo by sa v nej “uvarili”. Salmonelózy alebo iných podobných chorôb sa teda u nej obávať nemusíme.

Preto ak uprednostňujete biopotravu, prepelica bude určite správna voľba, keďže jej chov je možný aj bez chémie či očkovaní. Prepeličie mäso je vyhľadávaná delikatesa. Obsahuje minimum tuku. Chuťovo je podobné bažantiemu mäsu.

Prepelica a vajíčka

Prepelica znáša až päť násobne menšie vajíčka ako sliepka. To je, čo? Okrem iného majú prepeličie vajíčka charakteristické sfarbenie, sú fľakaté. Prepeličie vajíčka majú na zdravie blahodárne účinky. Napomáhajú odstrániť toxíny z tela, zosilňujú kosti, kosti tehotných žien a zuby, využívajú sa pri liečbe srdca, pečene, obličiek, či žalúdka. Malá prepelička začína znášať vajcia približne po 6 týždňoch od vyliahnutia. Vtedy u nej totiž nastáva obdobie pohlavnej zrelosti. Prepelica na vrchole znášky znáša každý deň jedno vajíčko, po piatich dňoch si dá pauzu a opäť päť dní znáša. Proste je to malý pracant.

Prepelica poľná

Prepelica, tak malý útly vtáčik, ktorý patrí do čeľade bažantovitých sa vyznačuje tým, že meria len maximálne 18 centimetrov, rozpätie krídel má len od 25 – 32 centimetrov a jeho váha nie je veru žiadna sláva. Váži od 52 – 125 gramov! Z toho môžeme usúdiť, že jedna prepelica nikdy nie je dosť.

Tento vtáčik sa usídlil takmer na všetkých kontinentoch sveta. Okrem severných chladných štátov sa prepelica vyskytuje takmer v celej Európe, tiež by sme ju našli aj vo väčšej časti Afriky a takisto aj v západnej Ázii. Čo sa týka konkrétne Slovenska, tu je pre ňu najlepšie prostredie tam, kde sa vyskytujú obilninové alebo ďatelinové polia, pasienky či lúky. Prepelica si však veľmi nevyberá, usadí sa od nížin až po najvyššie končiare. Naše zimy jej však prekážajú. Zvykne prezimovať v Afrike, v Južnej Európe alebo v okolí Stredozemného mora, a keď k nám konečne zavíta jar, s ňou potom prilieta späť aj prepelica.

Nutričné hodnoty

prepeličie mäso

100 gramov prepeličieho mäsa obsahuje:

  • 134 kcal
  • 70 g vody
  • 21,8 g bielkoviny
  • 4,5 g tuku
  • 70 mg cholesterolu

Čo sa týka minerálov, tak 100 gramov prepeličieho mäsa obsahuje:

No a vitamíny sa v 100 gramoch mäsa nachádzajú:

Pre zaujímavosť, nutričné hodnoty prepeličieho vajíčka sú:

  • 158 kcal
  • 13 g bielkovín
  • 11 g tuku
  • 844 mg cholesterolu
  • 64 mg vápnika
  • 3,65 mg železa
  • 13 mg horčíka
  • 226 mg fosforu
  • 132 mg draslíka
  • 141 mg sodíka
  • 1,47 mg zinku
  • 66 µg kyseliny listovej
  • 543 IU vitamínu A
  • 55 IU vitamínu D

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Význam pre zdravie

Máte na ňu chuť? Ochutnať prepeličie mäso? Ale máte vysoký cholesterol, preto si nechcete dať ani prepelicu ani jej vajíčka? Nemusíte sa ničoho obávať. Veľkou výhodou je to, že na rozdiel od slepačích vajec sú tie prepeličie neškodlivé aj pre ľudí, ktorých trápi vysoký cholesterol.

Taktiež je ich ďalšou výhodou napríklad to, že nevyvolávajú alergické reakcie a doteraz v nich nebol pozorovaný ani výskyt nebezpečnej salmonelózy.

Pomáhajú tiež ľuďom trpiacich ochoreniami, ktoré si vyžadujú chemoterapiu alebo akékoľvek iné ožiarenie rádioaktívnymi látkami. Tieto vajíčka totiž potláčajú nechutenstvo a prečisťujú krv.

Ich ďalší priaznivý vplyv je v tom, že vplývajú aj na potenciu. Okrem toho sa používajú aj pri srdcovocievnych ochoreniach, problémoch tráviaceho traktu či obličiek, dýchacieho a nervového systému.

Dokonca dokážu posilniť imunitu.

A ďalšou z pozitív je napríklad to, že prepeličie vajíčka obsahujú niekoľkonásobne viac zdraviu prospešných aminokyselín, vitamíny A, skupiny B, D a minerály.

Veľkou výhodou prepeličích vajec je to, že ich môžeme v chladničke skladovať aj mesiac a stále budú ako čerstvé. Je to vďaka vysokému množstvu enzýmu lyzozýmu.

Spomenuli sme hlavne vajíčka, pretože tie majú zrejme najväčšie využitie z prepelíc. Mäso má však podobné účinky na zdravie ako vajíčka, s tým rozdielom, že vajíčka obsahujú väčšie množstvo účinných látok.

Zaujímavosť

Zistilo sa, že škrupina od prepelice nie je na zahodenie. Lekári odporúčajú škrupinku rozdrviť na jemnučko a pridať ho do vareného jedla na zahustenie. Obsahuje cenné látky, ktoré sú zodpovedné za mnohé biochemické procesy v ľudskom tele, ktoré sú v strave zastúpené nedostatočne.

Recepty

Pečená paprika a grilovaná prepelica

Potrebujeme:

  • 4 prepelice
  • 6 väčších kapií
  • 1 citrón
  • tymián
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • olivový olej

 Postup:

Prepelicu si najprv očistíme, umyjeme. Potom ju osolíme, okoreníme, potrieme šťavou z citróna, ktorú sme zmiešali s listami tymianu, a necháme 12 hodín v chlade. Papriku medzitým pečieme vcelku na žeravom uhlí, kým nezmäkne a na povrchu sa nezačnú vyhadzovať čierne pľuzgieriky. Takto upečené papriky necháme vychladnúť. Potom ich  olúpeme, nakrájame na hrubšie pásiky a podávame pokvapkané olivovým olejom a posypané morskou soľou. Prepelicu grilujeme zvoľna približne 25 minút.

Špargľa, jablká a pečená prepelica

Potrebujeme:

  • 2 prepeličie mäso
  • 1 dcl olivového oleja
  • soľ
  • 2 ks jablká
  • 300 g špargle
  • 1 ks cibule
  • 6 ks klinčekov
  • mleté čierne korenie
  • 8 ks cherry paradajok

 Postup:

Prepeličie mäso umyjeme a uložíme na pekáč spolu s nakrájanými jablkami a dochutíme soľou, čiernym korením a klinčekmi. Dusíme zakryté do mäkka a priebežne podlievame vodou. Na panvicu dáme olivový olej, pridáme špargľu, cherry paradajky, cibuľu nakrájanú na kolieska. Prudko orestujeme a pridáme prepeličky, nech sa trošku pripečú. No a ostáva už len servírovať.

Prodetox Prodetox
Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.
Blendea Blendea
Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.

Prepeličie mäso na hruškách

Potrebujeme:

  • 4 kusy prepeličie mäso
  • 2 kusy hrušky
  • škorica
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 dcl bieleho vína
  • 5 ks šalotky
  • 100 gramov masla

 Postup:

Prepeličie mäso opláchneme, nasolíme a pečieme v rúre na 160 °C asi hodinku. Do výpeku pridáme na jemno nakrájanú šalotku, na kocky nakrájané hrušky, maslo a biele víno. Dochutíme škoricou, soľou a mletým čiernym korením.

Cena

Ak vás zaujalo prepeličie mäso a chceli by ste si túto pochúťku vyskúšať aj u vás doma, cena za jedno kilo prepeličiek (čo spolu tvorí približne 6 – 8 prepelíc) stojí okolo 8 €. A ak by ste mali chuť vyskúšať napríklad praženicu z prepeličích vajíčok, tak ich cena sa pohybuje okolo 3€ za 24 kusov vajec.

Prepeličie mäso
5 (100%) 2 votes

Vyjadri svoj názor