Cuketa

Cuketa – pomocníčka pri chudnutí

Popis

Cukety sú dobre známe tým, že znižujú hmotnosť a napriek tomu zvyšujú nutričnú hodnotu vášho jedálnička. Navyše pomáhajú podporovať zdravie očí a zabraňujú všetkým chorobám, ktoré sa vyskytujú z nedostatku vitamínu C ako skleróza a ľahké modriny. Pomáhajú liečiť astmu a majú vysoký obsah vitamínu C, sacharidov, bielkovín a vlákniny. Cuketa obsahuje značné množstvo draslíka, kyseliny listovej a vitamínu A, ktoré všetky sú dôležité pre všeobecné zdravie. Cuketa môže účinne znížiť hladinu homocysteínu.

Cuketa má pôvod v Amerike a je na trhu k dispozícii v žltej, svetlo zelenej alebo zelenej farbe.  Tvar cukety sa podobá tvaru uhorky a má početné semená. V súčasnej dobe sú  najväčšími producentmi tejto zeleniny Japonsko, Čína, Rumunsko, Taliansko, Turecko, Egypt, a Argentína. Cuketa sa pestuje celoročne a možno ju jesť v surovej alebo varenej forme.

Mladé cukety majú jemnú chuť, mäkký obal a maslovo bielu dužinu. Sú k dispozícii vo svojej najlepšej forme v priebehu mája a júla. Takmer všetky odrody cukety sú jedlé, vrátane dužiny, semená a dokonca aj kože.

Pôvod

Pochádzajú z Mexika a zo Strednej Ameriky. Tekvice sa  rýchlo stali populárnymi v Severnej, Strednej a Južnej Amerike. Tekvice boli jedny zo severoamerických potravín, ktoré Kolumbus priviezol do Španielska zo Severnej Ameriky a portugalskí a španielskí prieskumníci zaviedli tekvice do mnohých častí sveta.

Komerčná výroba tekvíc teraz prebieha v celosvetovom meradle a najväčšími producentmi sú  Spojené štáty, Čína, India a Rusko. Papua-Nová Guinea, Tonga, Francúzska Polynézia, Fidži, Havaj a Nový Zéland sú tiež dôležitými oblasťami pre pestovanie tekvice. Celková svetová produkcia tekvíc je viac ako 5 miliárd ton s viac ako 500 tisíc vysadených akrov. Florida, Kalifornia, Gruzínsko a New York sú top štáty v pestovaní tekvice v USA, ktoré vyrábajú viac ako 650 miliónov libier tekvice. Amerika je najväčším svetovým dovozcom tekvice, importuje ročne 300 tisís ton tekvice. 95% dovezenej tekvice z USA pochdádza z Mexika.

Význam pre zdravie

Pomáha chudnúť: Možno vás prekvapí informácia, že konzumáciou cukety môžete výrazne schudnúť. Cuketa má extrémne nízky obsah kalórií, ale dáva pocit sýtosti. Z tohto dôvodu je cuketa skvelým spôsobom ako uspokojiť vašu chuť k jedlu bez toho, aby ste držali drastické diéty. Okrem nízkeho počtu kalórií má cuketa vysoký obsah vody a je bohatá na vlákninu. Preto, keď budete jesť cuketu, váš žalúdok nebude prázdny, čiže recepty z cukety sú ideálne, ak chcete zhodiť nejaké to kilo.

Udržuje optimálne zdravie: Ako vynikajúci zdroj mangánu a vitamínu C je cuketa najlepším zdrojom vlákniny, ktorá udrží vaše telo v najlepšej forme v dlhodobom horizonte. Obsahuje tiež vitamín A, horčík, folát, draslík, meď a fosfor. Letná tekvica má tiež vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, zinku, niacínu a bielkovín. Okrem toho, vitamín B1, vitamín B6, vitamín B2 a vápnik v cukine zaisťuje optimálny stav nášho tela. Cuketa obsahuje bohatú škálu živín, vrátane cukru, sacharidov, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, sodíka, minerálnch látok, aminokyseliny a ďalších. Cuketa je vhodná aj pre tehotné ženy.

Podporuje zdravie mužov: Vedci vykonali štúdie  a dospeli k záveru, že toto ovocie má určité vlastnosti a dokže účinne liečiť ochorenie u mužov s názvom BPH alebo benígna hyperplázia prostaty. Keď sa prostata začne rozširovať do zvláštneho tvaru, môže spôsobiť mužom ťažkosti pri močení a tiež nepriaznivo ovplyvňuje ich sexuálny život.

Udržuje telo zdravé: Váš celkový zdravotný stav sa určite zlepší, ak pravidelne začnete konzumovať cuketu. Pomáha chrániť proti rôznym druhom ochorení. Štúdie ukázali, že potraviny bohaté na vlákniny odplavujú tocíny a rakovinotvorné bunky v hrubom čreve. Obsah vitamínu C, kyseliny listovej a beta-karoténu v cukete môžu pomáhať chrániť bunky pred škodlivými chemikáliami, ktoré môžu viesť k rakovine hrubého čreva. Beta-karotén a vitamín C majú protizápalové vlastnosti, čím pomáhajú pri liečbe ochorené, ako je osteoartritída, astma, reumatoidná artritída a opuch, ktoré sú nesmierne bolestivé. Percentuálny podiel medi v cukine tiež pomáha pri znižovaní boľavých symptómov reumatoidnej artritídy.

Celková kardiovaskulárna ochrana: Cuketa má bohaté nutričné hodnoty. Je bohatá na mangán a vitamín C, ktoré pomáhajú udržiavať srdce silné.

V rámci výskumu bolo preukázané, že zložky v cukine sú účinné pri prevencii diabetických ochorení, ochorení srdca a aterosklerózy. Obsah horčíka znižuje najmä riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. V kombinácii s draslíkom pomáha horčík tiež pri znižovaní vysokého krvného tlaku. Vitamín C a beta-karotén pomáhajú v prevencii oxidácie cholesterolu. Oxidovaný cholesterol sa hromadí na stenách krvných ciev, ale tieto živiny znižujú rozvoj aterosklerózy. Vitamín folát, ktorý telo potrebuje na odstránenie homocysteínu, môže viesť k infarktu v prípade, že hladina je príliš vysoká. Obsah vlákniny v cukete  znižuje vysokú hladinu cholesterolu v krvi, a tým pomáha znížiť riziko aterosklerózy a srdcových ochorení v dôsledku diabetesu.

Nutričné hodnoty

Hodnoty na 100 g

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať?

cuketa pestovanie

Na začiatok sa musíte rozhodnúť, akým spôsobom budete cuketu pestovať. Existujú dve všeobecné metódy rozmnožovania cukety – buď výsadbou zo semien alebo tým, že si kúpite malé existujúce cukety a presadíte ich do vašej záhrady.

Cuketa je považovaná za letné ovocie, pretože jej teplé počasie prospieva a najlepšie plody sú práve v lete. Cukety milujú slnko a nerobí im dobre chladné počasie. Z tohto dôvodu zasaďte cuketu, keď je vonku teplá pôda a jej teplota sa pohybuje okolo 13 ° C. Zvyčajne pôda túto teplotu dosahuje dva týždne po začatí jari, keď prejdú posledné mrazy. Cukete sa bude dariť v oblasti, kde je dostatok slnečného svetla s dostatkom priestoru. Nájdite cukete miesto v záhrade, kde bude svietiť slnko 6-10 hodín denne. Uistite sa, že si vyberiete miesto s dobrým odvodnením pôdy. Najideálnejšie sú vlhké pôdy, ale nie mokré.

Využitie  v kuchyni

95% cukety tvorí voda, takže keď sa varí, voda vyteká von. Preto je potrebné cuketu najprv osoliť a nechať odčerpať prebytočnú vodu. Keď ju budete jesť, neodstraňujte kožu, pretože obsahuje dôležité živiny ako beta-karotén, vitamínové komponenty, ktoré pôsobia ako antioxidant a tým chránia bunky pred oxidačným poškodením. Jedlé kvety cukety sú často používané vo francúzskej a talianskej kuchyne. Jedným z najjednoduchších spôsobov ako pripraviť cuketu je pridať nastrúhanú cuketu na chlieb, šaláty alebo sendviče.

Vyjadri svoj názor