Petržlen

Petržlen – biele zlato

Popis

Poznáte ho najmä z nedeľného vývaru alebo zo zeleninových polievok? Prípadne je vám známa jeho krásna prenikavá vôňa? Okrem toho, že chutí naozaj dobre, možno neviete, aký je pre zdravie naozaj užitočný. Preto by ste ho mali využívať možno častejšie, ako si myslíte… Avšak, aj taký dobrý nedeľný vývar nám pomôže vyvarovať sa niektorým chorobám.

[su_box title=“Detoxikačné produkty“ box_color=“#8bc34a“]Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu [wp-svg-icons icon=“arrow-right-3″ wrap=“i“][/su_box]

Petržlen je záhradná rastlina, ktorá sa nápadne podobá na mrkvu. Rozdiel je najmä vo farbe. Kým mrkva je oranžová, petržlen je biely. Ide o zeleninu, ktorá dosahuje dĺžku až 30 centimetrov. Koreň je tiež podobný mrkve. Stonka je zväčša šťavnatá a jej konce lemujú silne aromatické zeleno-žlté, kučeravé listy.

Treba však poznamenať, že petržlen sa dá využiť dvojakým spôsobom. Prvý, tzv. petržlen koreňový, pestujeme pre jeho koreň, teda pre samotný petržlen, a aj pre jeho listy, teda vňať. Druhý, tzv. petržlen vňaťový, sa pestuje len pre samotné listy, teda vňať. Koreň je často krát veľmi rozvetvený a pomerne menší a tenší, preto nie je vhodný na konzum.

Pôvod

Prvé zmienky o petržlene pochádzajú z 3.storočia p.n.l, kedy ho už v rímskej kuchárskej knižke spomínali ako korenie. Aj Gréci poznali jeho liečivé a kuchárskej účinky. Jeho pestovanie bolo vtedy dokonca nariadené aj v kláštorných záhradách. Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie na divoko. V súčasnosti je petržlen, alebo jeho vňať, súčasťou takmer každej slovenskej kuchyne. Zaujímavosťou však je, že napríklad Gréci ho považujú za posvätnú rastlinu, a preto ho vôbec nepoužívajú.

Zdravie v petržlene

Petržlen a jeho využitie pre zdravie je najmä v jeho močopudnej sile. Ide o silné diuretikum, ktoré sa pridáva ako zložka do urologických čajov. Je vhodný pri obličkových kameňoch, pri iných obličkových ochoreniach. Okrem toho tiež podporuje trávenie a uvoľňuje plyny. Podporuje preto chuť do jedla. Dokáže tiež upraviť nepravidelný menštruačný cyklus a využíva sa aj pri iných gynekologických problémoch. Je tiež dezinfekčným prostriedkom, preto pomáha pri zápaloch močových ciest.

Petržlen tiež obsahuje karotenoidy, ktoré pomáhajú zlepšiť zrak, najmä teda nočné videnie. Čo je tiež spomenutia hodné je to, že dokáže chrániť telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu vyvolať Alzheimerovu chorobu alebo rakovinu. Petržlen podporuje aj imunitu, má silné protizápalové a antibiotické účinky. Pomáha tiež tvorbe červených krviniek a teda je akoby prevenciou pred anémiou. Petržlen má tiež vplyv aj na pečeň. Chráni ju pred ochoreniami a podporuje jej funkciu. Taktiež dopomáha aj srdcu. Znižuje vysoký krvný tlak, je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.

Upozornenie – pre tehotné ženy môže petržlen v nadmernom množstve vyvolať  sťahy maternice, čím sa vyvolá pôrod. Obsahuje totiž látku apiol, ktorá je vo vyššom množstve toxická. Neznamená to však, že tehotné ženy by sa mali petržlenu vyhýbať – v polievke, či nátierkach a primeranom množstve škodu nenarobí.

Nutričné hodnoty

  • KJ–  138,6
  • Kcal– 33
  • Bielkoviny– 3,5 g
  • Sacharidy– 6,3 g
  • Tuk –  0,75 g
  • Vláknina – 4 g
  • Voda – 84 g

100 gramov petržlenu obsahuje:

Sodík 52,5 mg Selén  0,25 ug
Vápnik 145 mg Mangán 0,35 mg
Meď 0,2 mg Horčík 58 mg
Fosfor 62 mg Omega 3 kyseliny 9,5 mg
Draslík 540 mg Omega 6 kyseliny 112 mg
Železo  6,9 mg   Zinok 1,45 mg
Vitamín A 8 440 IU Vitamín E 1 mg
Vitamín B1 0,15 mg Vitamín K 1 550 ug
Vitamín B2 0,2 mg  Kyselina listová  145 ug
Vitamín B3 1,6 mg Luteín 5 450 ug
Vitamín C 149 mg Kyselina pantoténová 0,6 mg
Betakarotén 5 010 ug

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Pestujeme petržlen

petržlen pestovanie

Zaujíma vás, ako správne pestovať petržlen? V prvom rade treba zabezpečiť, aby sme ho sadili do mierne kyslej pôdy, ktorá je plná živín. Ak budete vyberať miesto, kam zasiať semienka, určite vyberte slnečné, alebo polotienisté miesta. Petržlen nemá rád úplný tieň. Čo sa týka hĺbky pôdy, záleží od toho, aký druh petržlenu budeme sadiť – ak koreňový, je logicky potrebná hlbšia pôda, ako keď budeme sadiť petržlen vňaťový.

Petržlen je dvojročná rastlina. Znamená to, že zima ju nezastaví a na jar znovu začne klíčiť. Počas prvého roka od našej výsadby rastie najmä koreň a vňať, a až v druhom roku kvitne a má semená, ktoré môžeme použiť na nasledujúcu výsadbu.

Semienka je dobré pred výsevom namočiť do vlažnej vody – tým sa urýchli ich klíčenie. Celkovo však semienka petržlenu klíčia pomerne dlhú dobu, a to 4 – 6 týždňov. Nesmieme zabúdať na to, že petržlen má rád vlahu, ale nie prílišnú. Preto treba dať pozor, aby sa v pôde „netopil“, a radšej ho polievať pravidelnejšie ako raz a preliať ho.

Ak chceme sadiť vňaťový petržlen, ten je dobre vysádzať až v máji alebo v júni do teplej pôdy, približne 6 mm  hlboko.  Potom je dobré nad semená umiestniť čiernu fóliu, aby mali ešte teplejšie prostredie a keď sa pustia prvé lístky, fóliu treba odstrániť. Koreňový petržlen sa sadí o niečo skôr. Jeho výsev začína už čo najskôr na jar, začiatkom marca, najneskôr do polovice apríla. Sadí sa aj do studenej pôdy.

Rozdiel v zbere spočíva v tom, že vňaťový petržlen môžeme zbierať pravidelne počas celého roka, kedy rastú lístky. Vňať môžeme použiť čerstvú, môžeme ju usušiť, alebo ju môžeme zmraziť. Avšak sa neodporúča skladovať ju v chladničke, pretože po dvoch dňoch stráca svoju špecifickú arómu. Koreňový petržlen zberáme len počas vegetácie a na jeseň ho zozbierame celý. Takýto môžeme skladovať vo vlhkej pivnici, alebo v debne s pieskom.

Veľmi veľkou výhodou petržlenu je aj to, že sa dá sa vypestovať aj v kvetináči na balkóne, alebo priamo v kuchyni.

Recept

Petržlenové hranolčeky

Petržlen nakrájame na kolieska, ktoré vyprážame v oleji. Môžeme ich potom aj osušiť v papierovej utierke, aby neboli také mastné. Takto ich osolíme a môžeme ich servírovať k mäsu.

Zaujímavosť

„Elixír“ pre obličky

Potrebujeme:

[su_list icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/spices.svg“]

  • 1,5 litra vody
  • petržlenovú vňať

[/su_list]

 Postup:

Do hrnca nalejeme vodu. Necháme ju zovrieť. Až zovrie, pridáme do nej nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať. Potom to necháme vychladnúť a následne odvar prefiltrujeme cez sitko do fliaš, ktoré môžeme uskladniť aj v chladničke. Každý deň vypijeme jednu fľašu. Po pár dňoch sa dostavia viditeľné účinky, ktoré zbadáme najmä v moči. Z obličiek sa totiž začnú vylučovať všetky toxíny a soli.

Čistiaca maska na pleť

Potrebujeme:

[su_list icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/spices.svg“]

  • zväzok petržlenovej vňate
  • 2 PL jablčného octu
  • 3 PL bieleho jogurtu

[/su_list]

 Postup:

Zväzok vňate poriadne umyjeme a rozmixujeme. Následne do neho vmixujeme aj zvyšné prísady. Zmes necháme trochu vychladnúť v chladničke aspoň jednu hodinu. Potom ho nanesieme na pleť a necháme aspoň 15 minút pôsobiť. Opláchneme vodou. Pleť bude očistená, oddýchnutá a upokojená. Zmes však nepripravujeme na viac použití, pretože sa nedá uskladniť dlhšie ako 24 hodín.

[su_note note_color=“#bcffc6″ radius=“7″][su_button url=“https://detoxtela.sk/prodetox-nákup“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Prodetox[/su_button][su_service title=“Prodetox“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/10/prodetox.jpg“ size=“80″]Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service]

[su_divider top=“no“ style=“dotted“]

[su_button url=“https://detoxtela.sk/blendea-shop“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Blendea[/su_button][su_service title=“Blendea“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/blendea.png“ size=“80″]Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service][/su_note]

Zníženie krvného tlaku

Potrebujeme:

[su_list icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/spices.svg“]

  • 2 l vody
  • 0,5 kg petržlenovej vňate

[/su_list]

 Postup:

Vo vode uvaríme petržlenovú vňať. Potom ju prelisujeme, aby sme od seba oddelili šťavu a vyvarenú vňať. K tekutine, ktorú sme získali, pridáme rovnaké množstvo medu. Varíme, až kým sa nám nevytvorí hmota podobná želé. Prípravok užívame 3x  denne, vždy pred raňajkami, obedom a večerou.

Zápach z úst

Viete čo vás zbaví zápachu z úst? Žuvanie petržlenovej vňate! A do konca aj keď ste predtým jedli cesnak 🙂