Paradajka

Rajčina ako top tuzemská zelenina

Popis

Paradajka, z lat. solanum lycopersicum, sú plody rastliny, ktorá má názov rajčiak jedlý. Paradajky sú stredne veľké guľaté červené plody, ktoré u nikoho v domácnosti nemôžu chýbať. Okrem názvu paradajka poznáme tento plod aj pod názvami ako rajčiak či rajčina.

Pôvod

Paradajka pochádza z oblasti Ánd a z Južnej Ameriky. Pôvodne ich vraj pestovali peruánski Indiáni. Takto sa vďaka Kolumbusovi (keď nevedome objavil Ameriku) dostali až do Európy. Teraz paradajky patria medzi naše bežné potraviny, ktoré konzumujeme takmer denne.

Vedeli ste že?….

StressFix je inovatívny produkt plný bylín, vitamínov a minerálov navrhnutých tak, aby ste očistili svoju myseľ od stresu, znížili vplyv psychických ochorení a zároveň mali plnohodnotný spánok?

Charakteristika

  • Pôsobí ako prevencia pri srdcových a cievnych chorobách
  • Zvyšuje našu imunitu
  • Zabraňuje infarktu
  • Pomáhá pri chudnutí
  • Znižuje našu únavu
  • Karotín (ktorý sa nachádza v paradajke) podporuje funkciu nášho mozgu
  • Čistí našu krv
  • Znižuje (mierne) náš krvný tlak
  • Má antioxidačné účinky
  • Pomáha obnovovať bunky v našom tele
  • Znižujú obsah cholesterolu v našej krvi
  • Zbavuje sa toxínov v našom tele
  • Slúži ako prevencia pred infekčnými chorobami
  • Pôsobí ako prevencia pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka
  • Podporuje funkciu pečene
  • Zlepšuje močenie
  • Spomaľuje starnutie
  • Prospieva pľúcam a očiam
  • Zlepšuje naše trávenie
  • Má priaznivé účinky na pleť

Nutričné hodnoty

100 gramov paradajky obsahuje:

  • 17 kcal
  • 1,5 g – vláknina
  • 1,08 g – bielkoviny
  • 0,2 g – tuky (z toho 0 g nasýtené tuky a 0,1 g polynenasýtené tuky)
  • 2,6 g – cukry
  • 0 mg – cholesterol
  • 3,9 g – sacharidy

Minerály v 100 g paradajky:

Draslík – 292 mg
Fosfor – 30 mg
Horčík – 14 mg
Mangán – 0.14 mg
Meď – 0.073 mg
Sodík – 6 mg
Vápnik – 12 mg
Zinok – 0.21 mg
Železo – 0.33 mg

Vitamíny v 100 g paradajky:

Kyselina listová – 18 µg
Kyselina pantoténová – 0,109 mg
Niacín – 0,731 mg
Vitamín A – 1025 IU
Vitamín B1 (tiamín) – 0,046 mg
Vitamín B2 (riboflavín) – 0,023 mg
Vitamín B6 – 0,098 mg
Vitamín C – 15,6 mg
Vitamín E – 0,66 mg
Vitamín K – 9,7 µg

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

Vyskúšajte StressFix

Ak vám záleží na svojom psychickom aj fyzickom zdraví, mali by ste zbystriť pozornosť. StressFix prichádza ako revolučná zmena pri starostlivosti o dušu, myseľ a v konečnom dôsledku aj telo.

Obsahuje až 14 zložiek vo vysokých dávkach a stojí iba 48,9 eur za 60 kapsúl. Dokáže kompletne nahradiť všetky užívané preparáty. Jeho silné zbrane – efektívne napomáha pri psychických ochoreniach, pôsobí proti stresu a skvalitňuje spánok. Prečítajte si recenziu

Zloženie:

  • Medovka lekárska (250 mg), Levanduľa lekárska (150 mg), Valeriána lekárska (100 mg), Slncovka kalifornská (100 mg), Mučenka opletavá (100 mg),
  • Vitamín B2 (1,2 mg), Vitamín B6 (2,2 mg), Vitamín B9 (400 ug), Vitamín B12 (4 uq), Vitamín D3 (600 I.U.), Vitamín E (10 mg),
  • Magnézium (200 mg), Zinok (12 mg), Železo (6 mg),

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Ako pestovať paradajky?

paradajky pestovanie

Najskôr začneme predpestovaním priesad zo semien. Túto činnosť môžeme začať vykonávať koncom februára alebo začiatkom marca. Keď priesady budú mať prvé listy môžeme ich rozsadiť, či už do pareniska alebo do kvetináčov. Nezabudnite však, aby rastlinky mali medzi sebou aspoň 10 cm medzery. Priesady potrebujú dostatok svetla a tepla. Ideálna teplota je okolo 25°C a v noci to môže byť cca 15°C. Treba dávať pozor, aby pod nižšiu teplotu rastlinky neklesli, pretože by mohli zmrznúť alebo ostať podchladené. Koncom apríla môžete začať paradajky postupne otužovať. Pokiaľ je vonku pekne a svieti slniečko, neváhajte a vyneste ich von.

Niekedy v druhej polovici mája už môžete rastlinky vysadiť na slnečné stanovisko. Buď do voľnej pôdy alebo do fóliovníka či skleníka. Najskôr si vykopete jamu (nezabudnite ju vykopať o trocha hlbšiu, aby sa korene rastlinky zmestili a mali aj priestor na viac), do jamy položíte rastlinku a korienky opatrne zahrniete zemou, pozor, aby ste ich nepoškodili. Nezabudnite zalievať vodou a občas aj prihnojiť. Ideálne poslúži maštaľný hnoj alebo kompost.

Treba si dávať veľký pozor na správnu zálievku. Ak by sme pôdu nechali dlhšie suchú alebo by sme ju poliali až príliš, paradajky by sme mohli ohroziť a z našej úrody by sme nemuseli byť spokojní. Treba rastlinku polievať podľa potreby, aby pôda bola vlhká. Vždy zalievajte len pôdu, na listy ani plody vodu nelejte. S hnojivom to takisto netreba preháňať. Pôdu treba len udržiavať kyprú a bez burín.

Vedeli ste, že…?

  • Paradajky sa istú dobu využívali len ako okrasné kríky, pretože boli považované za jedovaté.
  • Stále sa v minulosti rozhodovalo či paradajka patrí medzi ovocie alebo zeleninu. A tak zasiahol najvyšší súd v USA, ktorý oficiálne uznal paradajky za zeleninu.

Krémová paradajková polievka

Zo zadaných surovín urobíme asi 4 porcie, náročnosť receptu je nízka.

Na prípravu receptu budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 1 kg – paradajky
  • 1 strúčik – cesnak
  • 1 ks – cibuľa
  • trochu – čerstvý rozmarín
  • 3 lístky – šalvia
  • 40 g – oravská slanina
  • 1 PL – olivový olej
  • 2 PL – paradajkový pretlak
  • trochu – mleté čierne korenie
  • podľa chuti – soľ
  • trochu – cukor
  • 1 štipka – mletý aníz
  • 1 ks – smotana na šľahanie
  • trochu – bazalkové listy

 Postup prípravy polievky:

  1. Najskôr si nakrájame slaninu na kocky a potom si ju pekne na oleji opečieme. Pridáme k nej šalviu a posekaný rozmarín a krátko spolu opečieme.
  2. K takejto zmesi pridáme ešte pokrájanú cibuľu (nadrobno), posekaný cesnak a paradajkový pretlak. Všetko spolu dusíme.
  3. Medzitým si pokrájame paradajky na menšie kocky a môžeme ich pridať k paradajkovej zmesi. Nezabudnime okoreniť a varíme približne 20 minút na miernom ohni.
  4. Po uvarení si polievku precedíme a nezabudnime prepasírovať paradajky. Znova vrátime naspäť do hrnca, pridáme k polievke smotanu a zohrejeme.
  5. Na záver už len dochutíme podľa seba soľou, korením a môžeme ešte ozdobiť listami bazalky.
  6. Dobrú chuť!

Pizza s čerešňovými paradajkami

Príprava receptu nám zaberie približne 120 minút a zo zadaných surovín urobíme 4 porcie. Náročnosť je nízka.

Na prípravu pizze budeme potrebovať:

Cesto:

  • 170 g – hladká múka
  • 1/2 KL – soľ
  • 1/2 KL – sušené droždie
  • 30 g – strúhaný parmezán
  • olivový olej – podľa chuti

Povrch:

stressfix

  • 48€.9/balenie
  • 60 tabletiek
    ☑️-Zníženie stresu
    ☑️-Silnejšia psychika
    ☑️-Kvalitný spánok
  • 📢+Zľava 4,9 eura(10%)
    (Vložte dusevnezdravie do poznámky)
zerex ultragold

  • 65€/balenie
  • 120 tabliet
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Dlhodobý prínos
    ☑️-Zlepšenie sexuality
  • 📢+Zľava 5 eur
    (Vložte ULTRA5 do poznámky)
detoxactive

  • 14€.49/balenie
  • 45 tabletiek
    ☑️-Lepšia erekcia
    ☑️-Predĺženie styku
    ☑️-Zvýšená chuť na sex
  • 📢+Ušetríte až 19 eur
    (Pri kúpe štyroch balení)
  • 200 g - ricotta
  • 2 KL - oregano
  • 1 PL - petržlenová vňať
  • štipka - soľ
  • štipka - čierne mleté korenie
  • 250 g - cherry paradajky
  • 50 g - čierne olivy
  • 2 PL - balzamikový ocot
  • 1 stonka - rozmarín
  • 1 strúčik - cesnak

 Postup prípravy receptu:

  1. Najskôr si dáme do misky múku so soľou (na prípravu cesta) a do tejto zmesi vmiešame sušené droždie a parmezán. Doprostred si spravíme dierku a do nej vlejeme približne 120 ml vlažnej vody spolu s olivovým olejom. Všetko spolu premiešame a môžeme podľa potreby ešte pridať vodu (ale nemusíme).
  2. Cesto ešte stále spracúvame až dokým nebude dostatočne pružné a neprestane lepiť (cca 10 minút). Potom ho opäť vrátime do misky, tam ho prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho približne asi 1 hodinu necháme kvasiť.
  3. Medzitým si rozohrejeme rúru na 220°C. Formu si potrieme olejom, aby sa nám cesto nepripálilo. Po hodine si cesto zase premiešame a rozvaľkáme ho na dno formy.
  4. Keď už máme cesto hotové, vymiešame si ricottu na krém a pridáme k nej bylinky. Ricottu s bylinkami si premiešame a podľa chuti posolíme a okoreníme. Rovnomerne si túto zmes rozdelíme na cesto. Nasledujú paradajky, tie si umyjeme, rozpolíme a reznými stranami nahor ich uložíme na cesto a ricottu. Medzi paradajky ešte poukladáme olivy.
  5. Olivový olej s balzamovým octom a rozmarínom si rozohrejeme v nejakom menšom hrnčeku. Ošúpeme si cesnak, roztlačíme ho a pridáme do octovej zmesi. Takto varíme zmes asi 1 až 2 minúty (nezabudnime zmes prikryť). Potom cesnak dáme preč a vzniknutou zmesou pokvapkáme paradajky aj olivy, ktoré sme si uložili na cesto.
  6. No a na záver si v predhriatej rúre upečieme pizzu. Pizzu pečieme asi 15 až 20 minút. Paradajky sa nám jemne skaramelizujú a cesto by malo byť opečené akurát do chrumkava. Vyberieme z rúry, môžeme pokrájať na kúsky a podávame kým je pizza horúca.
  7. Prajem dobrú chuť!
5/5 - (1 vote)

Reply