Bôb

Bôb – plný bielkovín

Popis

Podobný fazuli, nie však chuťovo až tak vábny, no zato neskutočne výživný. To je celý bôb. Možno ho poznáte zo šalátov, možno z polievok, z pyré, či z rizota, alebo iných, tepelne upravených jedál. Jednoducho zo všetkého, kde by ste mohli použiť hrášok, alebo fazuľu, ide totiž o podobné strukoviny.

[su_box title=“Detoxikačné produkty“ box_color=“#8bc34a“]Najlepšie detoxikačné produkty si môžete pozrieť v našom kompletnom zhodnotení – všetky informácie na správny výber detoxikačného nápoja. Pozrieť produkty na detoxikáciu [wp-svg-icons icon=“arrow-right-3″ wrap=“i“][/su_box]

Bôb je jednoročná, vzpriamená, asi 60 cm vysoká rastlina s párnoperovitými listami. Jednotlivé listy sú kožovité a oválne. Plody vyrastajú z kvetov, ktoré sú približne 4 cm dlhé a bielo fialovej farby. Samotný bôb môže mať okrúhly, alebo oválny tvar. Jeho farba môže variovať od bielej cez žltú, hnedú, zelenú, purpurovú alebo čiernu. Dá sa zakúpiť mrazený, alebo zaváraný.

Chuť bôbu je horkastá. Môžeme ho uskladniť v chladničke, kde dokáže vydržať až týždeň, alebo ho tiež môžeme uskladniť v mrazničke, kde vydrží omnoho dlhšie.

Pôvod

Na úvod len spomenieme, že bôb patrí medzi najstaršie zeleniny vôbec. Objavil sa už približne 7 000 rokov pred našim letopočtom na Blízkom Východe. Napríklad v Egypte jedli bôb len chudobní ľudia. Pred 4 000 rokmi ho pestovali staroveké národy z oblasti Stredozemného mora.  Pre vyššie vrstvy bol bezcenný a podradný. Z oblasti Stredozemného mora bol rozšírený do Ázie a tiež do Ameriky. V stredoveku bol už známejší aj v Európe. Pestovali ho hlavne na múku. Zo suchých zŕn mleli múku, z ktorej piekli posúchy a chlieb.

Účinky na zdravie

[su_list icon=“icon: lightbulb-o“]

  • pomáha znížiť závislosť na živočíšnych produktoch
  • prevencia proti Parkinsonovej chorobe
  • slúži ako prevencia proti vysokému krvnému tlaku
  • v niektorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum

[/su_list]

Nutričné hodnoty

100 gramov bôbu obsahuje:

  • bôb ma málo aminokyselín, preto sa odporúča jesť s ryžou, jačmeňom alebo pšenicou

*Vysvetlivky: Makroprvky a stopové prvky sa udávajú v mg, ultrastopové prvky v mg. Pri vitamínoch rozpustných v tukoch  sa často sa uvádza jednotka IU:

  • Vitamín A : 1 IU je biologický ekvivalent 0,3 mcg retinolu, alebo 0,6 mikrogramov beta-karoténu
  • Vitamín C : 1 IU je 50 mcg kyseliny L-askorbovej
  • Vitamín D : 1 IU je biologický ekvivalent 0,025 mcg cholekalciferolu alebo ergokalciferolu
  • Vitamín E : 1 IU je biologický ekvivalent asi 0,67 mg D-alfa-tokoferol, alebo 0,9 mg dl-alfa-tokoferol.

Pestovanie bôbu

bôb pestovanie

Na rozdiel od ostatných strukovín je bôb na pestovanie trochu inak stavaný. Ide o jednoročnú rastlinu, ktorá veľmi dobre odoláva aj mrazom. Dokonca znesie aj teplotu -4°C.

Bôb je rastlina, ktorá má veľmi v obľube vlahu. Preto treba na jeseň pôdu dobre prekrypriť, prípadne prerýľovať. Je vhodné ju aj obohatiť o draslík a fosfor. Hneď na jar, keď sa roztopí sneh, alebo trochu povolí zmrznutá zem, je dobre ju vyrovnať, aby sa v nej vlaha zo zimy udržala čo najdlhšie. Kým nevysadíme bôb je dobre pôdu udržiavať čistú a kyprú, bez buriny.

Čo sa týka sadenia, bôb je dobré si predsadiť už vo februári. Do 10 dní by mali vyjsť klíčky, ak je správna teplota a dostatočná vlaha. Potom, v priebehu marca je dobré klíčky vysadiť do záhradky. Samozrejme, ak nechcete predpestovať klíčky vo februári, môžete bôb vysadiť priamo v marci do záhonu. Avšak, klíčky, ktoré sú predpestované sú odolnejšie a úrodnejšie.

Hĺbka, do ktorej by sme mali sadiť, je 10 centimetrov.

Čo sa týka zavlažovania, bôb by sme mali zalievať najmä v období, kedy rastú stonky, a potom v období, keď rastú struky. Tie vyžadujú dostatok vlahy. Úrodu je tiež potrebné chrániť pred jej najväčším škodcom – voškou makovou. Dá sa jej predísť tým, že začiatkom mája, keď budú kvety odkvitať, odstrihneme vrcholce rastliny, na ktorých sa zvyknú tieto vošky usádzať.

Bôb sa môže zbierať približne 80 dní po začiatku klíčenia. Avšak, takéto plody sú ešte mliečne, čerstvé. Ak chceme plody nechať na zimu, musíme ich ponechať na úplne dozretie, kedy semená budú suché.

Výsev na to isté miesto sa odporúča až po troch-štyroch rokoch.

Zaujímavosti

Zaujímavosť 1

Jedny z prvým informácií o bôbe pochádzajú už z čias Biblie. Zaujímavé je, že v Malej Ázii bol bôb síce veľmi rozšírený, no nebol veľmi vyhľadávaný pre jeho chuť. Dokazuje to aj fakt, že napríklad odsúdencov trestali tým, že sa musel 300 dní živiť iba chlebom z mletých bôbov. Na všetkých prekvapenie odsúdenec tento trest prežil pri plnom zdraví. Sudcovia vtedy totižto nevedeli, že bôb obsahuje základne živiny dôležité pre ľudský organizmus. Má až 23 – 25 percent bielkovín, 43 – 50 percent škrobu, málo tuku – iba 1,26 percent, vitamíny a minerálne látky.

Zaujímavosť 2

Z vlčieho bôbu sa urobila náhrada mlieka použiteľná napríklad pri výrobe zmrzliny a syra. Neobsahuje laktózu ani cholesterol, naopak je v nej veľa poly-nenasýtených mastných kyselín a má neutrálnu chuť. Semená vlčieho bôbu sú tiež základom nového rastlinného bielkovinového extraktu, ktorý má podobné vlastnosti ako tuk. Mikroskopická štruktúra tohto výrobku pripomína tukové častice v klobásovom mäse, takže ho môžete použiť na nízkotučné klobásy, ktoré chutia rovnako dobre ako originálne. Skúšalo sa tiež, či pridaním bielkovín z vlčieho bôbu možno zlepšiť chuť existujúcich nízkotučných pečeňoviek – stačil na to 10-percentný podiel.

Recept

Varený bôb

Potrebujeme:

[su_list icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/spices.svg“]

  • zelený bôb
  • hrášok
  • zemiaky
  • cibuľa
  • olej (alebo bravčová masť)
  • soľ, vegeta, korenie štyroch farieb

[/su_list]

 Postup:

Pripravíme si rovnaké množstvo bôbu a hrášku. Ak používame mrazený, nezabudnime ho prepláchnuť na sitku pod teplou vodou. Nakrájame si cibuľu na drobno a do sklovita dusíme na bravčovej masti. Dá sa robiť aj na oleji, ale do bôbu mimoriadne chuťovo sedí práve masť. Dávame pozor, aby nám cibuľka nezhnedla. Potom pridáme bôb, panvicu zakryjeme a chvíľu dusíme, cca 10-15 min, medzičasom premiešame. Pridáme hrášok a znovu dusíme asi 10 min. Medzitým si nakrájame zemiaky na malé kocky, opäť približne také množstvo, ako bolo bôbu a hrášku. Pridáme k zmesi na panvici a dusíme do mäkka. V tejto fáze niektorí zvyknú ešte pridať masť, aby sa to nelepilo na panvicu. Ochucujeme až keď máme všetko mäkké: osolíme, povegetujeme a okoreníme korením 4 farieb. Podávame s chlebom a veľkým tanierom surovej zeleniny (rajčiny, cibuľa, paprika, uhorka).

[su_note note_color=“#bcffc6″ radius=“7″][su_button url=“https://detoxtela.sk/prodetox-nákup“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Prodetox[/su_button][su_service title=“Prodetox“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/10/prodetox.jpg“ size=“80″]Prodetox je jedinečný nápoj, ktorý obsahuje 25 špecifických látok na očistu a regeneráciu tela. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service]

[su_divider top=“no“ style=“dotted“]

[su_button url=“https://detoxtela.sk/blendea-shop“ style=“stroked“ background=“#f31300″ color=“#ffffff“ size=“6″ center=“yes“ radius=“0″ icon=“icon: shopping-cart“ text_shadow=“0px 0px 0px #000000″]Prejsť do obchodu Blendea[/su_button][su_service title=“Blendea“ icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/blendea.png“ size=“80″]Vyskúšajte Blendeu pri tráviacich problémoch so 4 kľúčovými superpotravinami. Alebo si chcem ešte prečítať recenziu.[/su_service][/su_note]

Pečený bôb

Potrebujeme:

[su_list icon=“https://detoxtela.sk/wp-content/uploads/2016/09/spices.svg“]

  • bôb
  • olej
  • bylinky podľa vlastnej chuti
  • petržlenová vňať
  • himalájska, alebo obyčajná, soľ

[/su_list]

 

 Postup:

Bôb namočíme aj na 1 a 1/2 dňa (vodu samozrejme pravidelne zlievame a vymieňame). Potom varíme v čistej osolenej vode cca 45 minút. Či je bôb uvarený vieme podľa toho, že je vnútri mäkký (to zistíme vyskúšaním, pichneme do neho napríklad nožom). Šupku nekonzumujeme, je príliš tvrdá. Zbavíme sa jej tak, že uvarený bôb stlačíme medzi prstami a vnútro z neho vyskočí.

Po uvarení bôb stiahneme zo šupky (ale vôbec to nie je potrebné, platí to len pre tých, ktorí majú dosť trpezlivosti a voľného času, ostatní budú ďalej postupovať s nevyzlečeným bôbom. Na rozohriatu panvicu dáme trochu oleja, zmes byliniek, napr. bylinky s cibuľkou alebo grilovacie bylinky, čerstvú petržlenovú vňať, himalajskú soľ a uvarený bôb, opražíme do zlatista a voňava. Podávame len ako snack alebo ako prílohu k hlavnému jedlu. Takto upravený bôb chutí asi ako gaštany. Jeden tip na záver – pred podávaním ho ešte môžeme pokvapkať citrónovou šťavou.

 

One Response

  1. Irena